2011-08-17 17:33:13• hírek • Kocsis Zoltán

A honfoglalástól a bivalykolbászig

Harmadszor szervezte meg a magyarok országos gyűlését a Kunszentmiklóshoz tartozó Bösztörpusztán a Magyarok Szövetsége, amelyen egyik hűséges olvasónk is részt vett. Az ő általa készített fényképek segítségével próbálunk meg némi betekintést adni erről a nagyszabású hagyományőrző rendezvényről.

A Kiskunságon megrendezett eseményen az előző években százezer fölé emelkedett a látogatók száma, amely a szervezők szerint idén is elérte a nyolcvanezret. Nirschné Henn Edith, az egyik főszervező az MTI-nek a következőképpen fogalmazta meg a találkozó célját: „Célunk az, hogy az emberek visszanyerhessék jogos, kristálytiszta és valóságalapú történelmi képüket, amit nagyon sokszor torzítottak és vettek el tőlük. Ha vissza tudtunk térni a gyökerekhez, akkor meg tudjuk határozni ma itt Európa közepén, mit jelent magyarnak lenni, ez milyen lehetőségeket és milyen felelősségeket hordoz magában. Ha eddig eljutottunk, akkor a hogyan tovább kérdése mentén tudjuk meghatározni gyermekeink számára azt az utat, amit követniük kell ahhoz, hogy egy jól működő magyar nemzet legyen ismét a történelem színpadán".

Az esemény szigorúan pártfüggetlen, és elsősorban azokat várták, akik érzékenyen viseltetnek a magyar történelem, a magyar hagyományok valamint a magyarság jövője irányában. A gyűlés egyik sajátossága, hogy csak magyar termékekkel és a magyar műveltség értékeivel találkozhat a nagyközönség. Varga József a Szatmár.ro-nak elmondta, hogy az ételektől kezdve az üdítőkig csakis magyar terméket lehetett vásárolni. A hagyományos élelmiszerek közül rengeteg fajta (kecske, juh, szarvasmarha) és ízesítésű (kaporral, medvehagymával, metélőhagymával) sajtot lehetett megkóstolni, míg a kolbászok készültek bivalytól kezdve vaddisznón és szarvason át egész a szamárig.

Az érdeklődők betekintést nyerhettek különböző ősi mesterség, mint a kovácsok, pékek, szabók, fafaragók munkájába, hisz ezen mesteremberek számtalan terméküket helyben állították elő. A hagyományos életmódot kedvelők jurtákban is alhattak - volt, aki saját maga rendelkezett ezen ősi szálláshellyel.

Mindemellett az esemény leglátványosabb pontja a különböző lovasbemutatók- és versenyek voltak, amelyeken az öltözéknek és a fegyvereken keresztül a magyarság történelmének valamennyi korszaka megelevenedett a honfoglalástól a huszadik századig. Bemutatásra került jó néhány, a közösségi érzést, az együttműködést fejlesztő népi játékszer is.

Kézzel működtetett körhinta

Mindeközben a sátrakban különböző elődadásokat lehetett hallgatni, többek között Bencsik Jánosét, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Nemzetstratégia az energetikában és a Kárpát-medencében címmel tartott előadást.

Az idén tiszteletét tették az eseményen magyarság távoli rokonaiként számon tartott ujgur közösség képviselői is, miközben az előző években a Kazahsztánban élő madjar törsz néhány tagja is ellátogatott Böszörpusztára.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: